Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

nika & hannah  

Mijn leven is een schetsblad

2017 / vertaling: lennard van uffelen / inleiding: tom rooduijn /
oplage: 200 genummerde exemplaren /
28 pagina’s / € 24,15

Nika Toerbina (1974-2002) begon rond haar zesde met dichten en publiceerde op haar tiende haar eerste poëziebundel, waarvan de ingesproken versie op een langspeelplaat in Rusland een groot succes was. Hannah van Binsbergen spreekt in de VPRO radiodocumentaire van Tom Rooduijn ‘Hannah en Nika’ begripvol over het levensgevoel dat spreekt uit het werk van Toerbina: ‘De gedichten van Toerbina gaan over tijd en eeuwigheid, er lijkt een voorafschaduwing van haar eigen einde in te zitten. Ik had geen vrouw hoeven worden, zegt ze als twintiger: alles wat ik wilde zeggen, heb ik gezegd als kind.’

In deze bundel staan twaalf gedichten van Nika Toerbina en vier gedichten van Hannah van Binsbergen waarin zij reflecteert op deze poëzie.

Het door Hannah van Binsbergen geschreven hoorspel Nika, zal te beluisteren zijn op NPO Radio 1 in de nacht van 26 december vanaf 00.00 uur als onderdeel van het project Fluiten in het Donker (een samenwerking tussen verschillende omroepen, het NPO-Fonds & het Nederlands Letterenfonds).

 

Links | nika toerbina | hannah van binsbergen