Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

[PORTRET AUTEURSPAGINA EN LINKS: © H. BAMBERGER / P.O.L]

Leslie Kaplan werd op 20 juli 1943 geboren te New York, maar groeide op in Frankrijk, waar ze in de jaren 1968-1970, meegezogen door de hoop op maatschappelijke vernieuwing, als maoïstische militante in de fabriek ging werken. Bij het dubbele lustrum van de studentenrevolte voelde Kaplan de dringende noodzaak om haar ervaringen achter de machines vast te leggen:
Ik moest koste wat het kost de eigen specifieke vorm vinden die overeenstemde met dat ding, waardoor dat ding nooit meer kon verdwijnen, nooit meer kon worden vergeten. Ik ben in 1978 aan het boek begonnen. Ik denk dat de datum – ‘tien jaar later’ – klonk als een aanmaning, een gebod: beschrijf de fabriek, beschrijf het ‘van binnenuit’, beschrijf ‘de grote fabriekskosmos’.

Na haar debuutbundel ging Kaplan in almaar wijdere kringen de wereld verkennen:
Na de beslissende ervaring die het schrijven van Het exces – De fabriek voor mij is geweest, kwam de hele wereld in al haar aspecten me voor als iets wat moest worden opgeschreven. De radiator, de vrouw voor het venster, hoe krijg je die op papier? Of twee personen die spreken, die vrijen?

In 2017 werd Leslie Kaplan bekroond met de Grand Prix de la Société des Gens des Lettres – de tegenhanger van de Auteursbond in Nederland – voor haar gehele oeuvre.

 

links |