Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

Het leven van William Butler Yeats (1865-1939) stond in het teken van kunst, liefde, politiek en occultisme. De dichter werd in een voorstad van Dublin geboren als zoon van een Anglo-Ierse portretschilder. Nog voor zijn twintigste verschenen zijn eerste verzen in The Dublin University Review.
In Londen sloot hij zich aan bij een occult genootschap: de Hermetic Order of the Golden Dawn. Zijn leven lang zwoer hij bij mystiek, spiritisme, alchemie, astrologie en theosofie. In 1890 stichtte hij de Rhymers’ Club, een literaire kring die in een pub samenkwam. Hij werd verliefd op de Ierse actrice Maud Gonne, die zijn huwelijksaanzoeken telkens weer afwees. In zijn poëzie vereeuwigde hij de vurige revolutionaire als een reïncarnatie van Helena van Troje.
Als voorvechter van het Ierse reveil stichtte hij met Lady Gregory het Abbey Theatre in Dublin. Voor zijn toneelwerk putte hij uit de Keltische folklore en mythologie. De Ierse Paasopstand inspireerde hem tot het gedicht ‘Easter, 1916’, met de beklijvende regel: ‘A terrible beauty is born’ (Een verschrikkelijke schoonheid is geboren).
Een jaar later trouwde hij met de vijfentwintig jaar jongere Georgie Hyde-Lees, die zich als medium bij spiritistische seances ontpopte. In 1922 werd hij senator van de Ierse Vrijstaat. Het volgende jaar kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur. Hij stierf in Menton aan de Côte d’Azur. Zijn lichaam rust in Ierland, onder de Ben Bulben.

links |