Uitgeverij Vleugels

van ’t hoffstraat 27
2665 jl bleiswijk
t 06 10 73 25 63
info@uitgeverijvleugels.nl

[PORTRET AUTEURSPAGINA EN LINKS: © FRANCESCA MANTOVANI / EDITIONS GALLIMARD]

Xavier Le Clerc (in 1979 geboren als Hamid Aït-Taleb) ontvluchtte in 2001 het Franse Caen waar zijn Algerijnse vader naartoe gereisd was om als gastarbeider te helpen bij de wederopbouw van het naoorlogse Frankrijk. Hij beloofde er nooit meer te komen. De plaatselijke homofoben hadden hem het leven zuur gemaakt. 

Xavier wachtte meer dan twintig jaar om er terug te keren. Eind december 2022 presenteerde hij er zijn nieuwste boek Un homme sans titre. Een eerbetoon aan zijn vader, Mohand-Saïd Aït-Taleb, voormalig werknemer bij de Société Métallurgique de Normandie (SMN).

Na zijn naamswijziging in 2012 wist Le Clerc een plek te veroveren in de wereld van de luxemode en nu beweegt hij zich tussen Parijs, Londen en Milaan. Hij schrijft boeken die worden uitgegeven door het prestigieuze Gallimard. Leidt kortom een leven met sociaal en maatschappelijk succes dat zijn vader, die analfabeet was, nooit voor mogelijk zou hebben gehouden.

Uit Een man zonder titel: Ik herinnerde me het formulier op de basisschool en het vakje ‘beroep van de ouders’. Vader: ongeschoold arbeider. Moeder: huisvrouw. En vooral de handtekening van mijn vader in de vorm van een kruis, die ik verving door zijn naam in drukletters om me het ongemak van de leraren te besparen, of vooral mijn eigen ongemak.

 

links |